Boli parazitare

Porumbeii pot fi atacati de diversi paraziti apartinand mai multor specii. Printre viermii plati se numara teniile. Printre viermii rotunzi se numara limbricii si capilariile. Adeseori porumbeii sunt atacati de paraziti ai cailor respiratorii.

Prumbeii parazitati sunt apatici si slabesc, sunt palizi, sunt insetati si indispusi. Puii atacati pot slabi si muri.

Parazitii provin din hrana. Mult mai rau este modul in care pasarile parazitate elimina, impreuna cu fecalele, ouale parazitiilor respectivi. Un atac parazitar poate fi stabilit prin examen coprologic, pot fi recunoscute la microscop, ouale de viermi; atacul parazitar este legat de diaree.

Terapia antiparazitara este recomandat sa fie aplicata inainte de inceputul imperecherii si dupa imperechere daca s-a constatat starea de toxicoza prin examenul coprologic. Se foloseste comprimate a caror dozare exacta poate face numai medicul veterinar. In crescatorii mai mari se administreaza antibiotice prin apa de baut.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.