Salmoneloza sau paratifoza

Salmonele sunt bacterii mobile care sunt eliminate o data cu excrementele, saliva, laptele de gusa si cu ouale infectate. Porumbeii insanatositi elimina multa vreme germenii patogeni. Prin contactul cu porumbeii straini, infectati, se transmite infectia.

Cand boala izbucneste, inseamna ca organismul pasarilor a trebuit sa se confrunte cu o infectie masiva. Exista mai multe forme de salmoneloza. Cand salmonelele ajung in tractul digestiv, patrund in peretele intestinului si, intr-un interval de 4-5 zile, apare o puternica inflamatie intestinala. Urmarea este o diaree apoasa sau mucoasa urat mirositoare, de culoare galbuie sau verzuie care produce o baltoaca in jurul pasarii bolnave. Capacitatea de digerare a hranei este grav afectata. Pasarile slabesc repede si moartea survine in cateva ore.

Cand salmonele ajung, prin peretele intestinal inflamat, in sistemul circulator, prin sange sunt, astfel, afectate toate organele interne. Cand salmonelele se fixeaza pe organe, apar umflaturi de marimea unor alune, galben – verzui. Porumbeii afectati sunt apatici si mor.

Daca agentii patogeni patrund increier si maduva spinarii, apare forma nervoasa (cerebrala) a bolii. Nervii se imflameaza, apar paralizii de diverse forme iar greutatea corporala scade.

In activitatea de control si prevenire se vor face cercetari coprologice de laborator. Daca rezultatul cercetarii este pozitiv, se administreaza furalizadon si antibiotice la indicatia medicului veterinar. Tratamentul poate dura peste o luna. In cazul unui atac usor se poate face un tratament cu furalizadon si tetraciclina prin apa de baut. In cazul unor imbolnaviri grave se vor face injectii cu antibiotice din sase in sase ore. Tratamentul prin apa de baut se realizeaza de doua orin in cinci zile cu pauza de doua zile. O data cu tratamentul se va efectua si o curatenie generala a adapostului.

Tratament:

Antibiotice ( + vitamina B-complex) per oral 2 X 1/4 tablete pe zi; antibiotice si sulfamide dizolvate in apa de baut (2 X 5 mg pe porumbel pe zi, timp de 6 zile).

Boala se poate preveni prin vaccinarea pasarilor cu ser antiparatific.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

29 thoughts on “Salmoneloza sau paratifoza

  1. am niste porumbei care au capatat o respiratzie greoaie de parca sar ineca da totusi maninca hrana pe care leo dau dar au mai slabit i.Daca stitzi bola care poarta simptomele descrise va rog frumos sami spunetzi si mie .

  2. Poate fi vorba de o infectie respiratorie, sau ar putea fi vorba si de trichomonoza (dar la trichomonoza mucoasa se inroseste si apar depozite galbui in gat si pe cerul gurii), ar trebui sa le faci un tratament de 10 zile cu enroxil, sau poti incerca un tratament cu trichoplus (acesta pentru trichomonoza – 5-7 zile).
    Hrana porumbeilor este depozita bine, la loc ferit de sobolani si soareci, deorece s-ar putea sa fie si salmonela, dar nu sunt sigur.

  3. te rog frumos sami zici si mie daca ai idee asupra respiratziei cu ciocu deschis si acum cateva zile avea un lichid galbui pe nari si vanat in gura.Iam trata cu enrofloxarom C patru zile si urmez cu vitamine .Tratamentu trebuie cunva reluat dupa cateva zile?deoarece observ ca nu se mai aude horcaitul porumbelului atunci cand doarme…
    cu respect liviu

  4. tratamentul trebuie facut minim cinci zile, este bine ca le dai si vitamine, trebuie sa faci pauza 2-3 zile si sa reiei inca cinci (minim) zile, incearca sa faci in viitorul apropriat un tratament cu enroxil, a dat rezultate bune in astfel de cazuri, si fa tratamentul 10 zile, incearca sa-l faci inante de a se imperechea.

  5. doua trei zile sa simtzit foarte bine si dupa aia a revenit la forma intiala si sunt tot in tratament cu enroxil .Fac pauza doua-trei zile si revin iar la un trattament pe durata de cinci zile?

  6. Da repeta tratamentul inca cinci zile, acum s-ar putea sa fii pacalit si de faptul ca stau busuliti (de parca ar fi bolnavi). Dar daca prezinta in continuare simptome, sau poate doar o mica parte din ei atunci incearca sa le faci un tratament individual, sau poate sa ii izolezi pe cei care prezinta simptome.

  7. draga Andrei e vorba de doua bucatzi pe care le-am cuparat din piatza cand a fost expozitzia la craiova…dar nu din pasarile expuse ci de la un crescator din Pitesti si cred ca le-am luat bolnave …deoareca cand le-am adus acasca dupa 20-30 min mi-am datt seama ca se intampla ceva cu ele…Mi-ar face mare placere sa-mi spui de unde esty ca sar putea satzi fac o vizita prieteneasca…

  8. Am o porumbita jucator care s-a ouat dar nu cloceste. Oare sa fie prea frig in balcon. Tot cu ea am scos o perechein august 2008. Rog raspus si multumesc anticipat. adresa mea est laurateona@yahoo.com

  9. draga andrei dupa o perioada de timp miau aparut exemplare bolnave 5-6 in decurs de 3-4 zile .uitanduma astazi la un exemplar care l-am luat duminica intr-o stare exceptionala de ieri e abatut lipsa poftei de mancare iar cavitatea bucala plina cu mucoase la fel ca cei afectati .din cei afectati 2 porumbei mi-au murit.te astept cu un sfat cu stima liviu

  10. ps interesant am puisori care nu mor de 3 zile de 2 sapt de o luna care nu sunt afectati .diagnosticul dat de medici unii tricomonoza altii paraziti alti coccidioza nu se vede nici un fel de imbunatatire a situatiei

  11. “Atat porumbeii adulti, cat si cei tineri au o vitalitate scazuta, performante slabe de zbor, diaree, inrosirea mucoasei gurii si gatului. Pe masura ce boala progreseaza apar bitoni galbeni pe mucoasa palatina (cerul gurii) depozite cazeoase galbene. Aceste depozite nu trebuie detasate caci riscam sa producem hemoragie.” Am copiat textul dintr-un articol mai vechi, daca porumbeii tai prezinta simptomele acestea e foarte posibil sa ai trichomonoza (sau malai in varianta populara.)
    Iti recomanda cateva medicamente: Trichoplus 5-7 zile (1 plic la 2 litri apa), trisulmix – 1 lingura la doi litri de apa, trichocure.

  12. o pasare sanatoasa care e introdusa in lot dupa 4 zile e abatuta prezentand mucozitati in cavitatea bucala sa fie in festata tot cu tricomonoza asa de repede

  13. e posibil, probabil ca ai porumbei care sunt puratatori ai bolii, sau poate ai adus-o tu din alta parte prin porumbeii pe care i-ai cumparat, e foarte greu sa faci diferenta, cel mai bine ar fi sa se faca o analiza coprologica (a gainatului), doar asa se poate sti cu exactitate. Dar datorita faptului ca ai identificat porumbei care au trichomonoza (malai in gat)e foarte posibil sa aibe si porumbelul acesta.

  14. m-am uitat la o pasare care a murit sub limba si in jurul limbii pe partea de jos a ciocuiui puncte albe tari care nu se desfac cu usurinta si vad ca moartea survine peste 3-4 zile .de 2 zile ii tratez cu trichoplus

  15. Salut. Am o pereche de porumbei carora le-au murit puii inainte de a iesi din oua. Au ciocnit ouale dar nu au iesit.Celelalte perechi de porumbei nu au patit asa ceva.Credeti ca e vreo boala?Se poate transmite?

  16. Salutare!

    Am un porumbel superb, are cuib cu perechea sa, dar de cateva zile a inceput sa slabeasca(se ascute la piept) si nu mai poate misca aripile(cade ca un bolovan). Va rog dati-va cu parearea ce boala poate fi si ce tratament pot sa ii aplic. va multumesc anticipat prieteni. Mihai

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.