Bolile tractului respirator (2)

TRICHOMONOZA (MALAI)

Trichomoza este o infectie raspnadita in efectivele de porumbei din intreaga lume. Este o boala grava a porumbeilor ce produce mari pierderi.

Patogeneza

Agentul etiologic este Trichomonas gallinae, un parazit monocelular, mobil; mobilitatea se realizeaza cu ajutorul unui flagel. Porumbeii infestati (purtatori) au germenul in mucoasa cavitatii bucale, faringiene sin gusa. Porumbeii infestati excreta parazitul prin saliva si fecale. Porumbeii adulti infecteaza puii cand ii hranesc cu lapte de gusa.

Simptome

Atat porumbeii adulti, cat si cei tineri au o vitalitate scazuta, performante slabe de zbor, diaree, inrosirea mucoasei gurii si gatului. Pe masura ce boala progreseaza apar bitoni galbeni pe mucoasa palatina (cerul gurii) depozite cazeoase galbene. Aceste depozite nu trebuie detasate caci riscam sa producem hemoragie. Infectia puilor la cuib pa cale ombilicala duce la abscese in organele interne. Dupa varsta de 14-15 zile, apare diaree urat mirositoare, retardare in crestere si piuit constant dupa mancare.

Diagnostic

Agentul parazitar, Trichomonas, este pus in evidenta la microscop in exsudatul buco-faringian al gusei sau cloacal la porumbeii vii sau recent sacrificati. In cadavre poate fi evidentiat in maximum 20 de ore de la moarte.

Diagnostic diferential

Se face fata de calculi salivari (sialoliti) care apar la porumbeii adulti ca niste puncte albe inapoia cavitatii bucale, care pot deveni apoi noduli gri-galbui. Nu trebuie reclati caci sangereaza.

Tratament

Efectivul intreg este supus tratamentului in apa de baut cu Trichoplus. Pordusul are ca substanata activa Ronidazol si este prezentat in cutii cu 30 de plicuri. Se foloseste 1 pliculet la 2 litri de apa pentru 40  de porumbei, timp de 5 zile. Tratamentul individual se face cu trichocure, sub forma de tablete.

Pentru refacerea rapida a starii fiziologice se va administra Vita 0 5 linguri de pudra la 1 kg de graunte umectate sau Vitamix – cutii x 8 pachetele, folosindu-se 1 pachetel la 2 litri de apa, de 2 ori pe saptamana, timp de 3-5 zile.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.