Intoxicatiile cu pesticide si insecticide in cazul porumbeilor

Intoxicatiile sunt greu de tratat. Adeseori porumbeii aflati pe camp se intoxica cu pesticide care ajung in tractul intestinal si duc la corodarea acestuia. Spalaturile gusii cu lapte pot fi de ajutor. Timp de doua-trei zile i se poate administra porumbelului intoxicat numai lapte imbogatit cu putina fructoza. Pasarea se poate insanatosii sau, daca intoxicatia este grava, poate muri. Incercarea de a determina pesticidelor din corpul pasarii nu are sorti de izbanda daca porumbeii s-au hranit apoi in adapost. Se poate administra o solutie de apa cu sare ( 5 g la 5 litri de apa), in apa de baut. O alta solutie este alimentarea cu concentrate cu un aport nutritional complet, in special in substante minerale. Pericolul  ingurgitarii de pesticide si insecticide atat de toxice se reduce mult. Imbolnavirea din cauza graului otravit folosit la combaterea rozatoarelor din crescatorie este foarte posibila, cea mai buna masura impotriva acestei intoxicatii este indepartarea pasarilor de aceste otravuri. In anumite cazuri poate ajuta administrarea medicamentelor coagulante.

Intoxicatiile nu duc la pierderi in masa, preventiv porumbeilor trebuie sa li se asigure apa si grana in crescatorie, pentru a nu-si cauta hrana in alta parte. Igiena trebuie mentinuta iar programul de vaccinari respectat. Crescatorul trebuie sa aibe la indemana cele mai bune medicamente impotriva  tuturor bolilor posibile. Cu cat mai repede se administreaza tratamentul, cu ata tratamentul este mai eficace. Adeseori este suficient sa i se dea pasarii antibiotice timp de una pana la trei zile pentru a se vindeca. Trebuie sa li se acorde o atentie deosebita bolilor intestinale ale puilor de-abia intarcati.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Intoxicatiile cu pesticide si insecticide in cazul porumbeilor

  1. as dori sa stiu ce pot face
    am chiar acum un porumbel in balcon care arata curat, si ok
    atata tot ca tine “degetele inclestate” nu poate sa se miste mai mult decat o pendulare in fata, si am vazut ca si-a facut … nevoile in locul unde sta.
    ma tem ca poate a fost otravit de un vecin,…
    ce pot face? iubesc animalele , vreau sa il ajut

    1. Incearca sa il hranesti pentru cateva zile si incearca sa ii dai drumul sa zboare, nu prea ai ce face decat sa speri ca se va hrani si va prinde putere sa zboare de unde a venit.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.